Koffie vermindert kans op suikerziekte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een Finse studie toonde aan dat koffie het risico van ouderdomsdiabetes significant verlaagde.
Aan het onderzoek deden 14.600 mensen mee. Drie koppen koffie per dag verminderde het risico al met bijna 30%. Wanneer er meer dan tien koppen koffie per dag werden geconsumeerd, was de kans bij vrouwen tot bijna 80% verlaagd. Mannen die evenveel koffie dronken, hadden een 55% lagere kans.
Eerdere onderzoeken lieten ook al een verlaagde kans op diabetes bij koffiedrinkers zien. Omdat Finland het land is waar de meeste koffie wordt geconsumeerd, gemiddeld negen koppen per dag, kon nu ook de effecten van het drinken van grote hoeveelheden koffie worden bestudeerd.
De reden voor de genoemde voordelen is onduidelijk. Er is een vermoeden dat chlorogeenzuur in koffie glucose in het bloed reguleert. Een andere reden zou kunnen zijn dat cafeïne de insulinesecretie uit de pancreas stimuleert.
Ondanks dat koffie het risico van diabetes vermindert, raden de onderzoekers af om grote hoeveelheden koffie te consumeren. Onderzoeken naar de effecten van koffie op hart- en vaatziekten geven tegenstrijdige resultaten. Eén of twee koppen koffie per dag lijkt geen kwaad te kunnen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen