Diabeet gebaat met mediterrane lunch

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen met diabetes type-2 kunnen beter een uitgebreide mediterrane lunch nuttigen dan meerdere kleine maaltijden verspreid over de dag.

Er werden negentien diabetespatiënten geselecteerd voor de studie waarbij drie voedingspatronen werden getest op verschillende dagen. De hoeveelheid kcal per dag was voor alle voedingspatronen gelijk en bedroeg tussen 1025 en 1080 kcal voor mannen en tussen 905 en 984 kcal voor vrouwen. De deelnemers kregen in willekeurige volgorde een vetarm ontbijt met lunch (45% tot 56% koolhydraten), een koolhydraatarm ontbijt met lunch (16% tot 24% koolhydraten) en een mediterrane lunch (32% tot 35% koolhydraten) met rode wijn waarbij het ontbijt alleen bestond uit een kop zwarte koffie.

Het koolhydraatarme voedingspatroon leidde tot significant lagere insuline- en glucoseconcentraties in vergelijking met het vetarme voedingspatroon. Opvallend was dat na de mediterrane lunch de insulinerespons significant groter was dan na de vetarme lunch, terwijl er geen verschil te zien was tussen de glucosespiegels na beide maaltijden. Dus de uitgebreide mediterrane lunch leidde niet tot hogere glucosespiegels dan de kleinere vetarme lunch.

Volgens de onderzoekers is het voor diabetici vanuit metabool perspectief voordeliger om een stevige mediterrane lunch te consumeren in plaats van kleinere maaltijden gedurende de dag. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen