Gunstig effect foliumzuursuppletie bij diabetici

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Foliumzuursuppletie verlaagt de homocysteïne- en malondialdehydeconcentratie bij personen met diabetes type-2. Tevens verbetert de totale antioxidatieve capaciteit (TAC) en de foliumzuur- en vitamine B12-spiegel.
Voor de studie werden 68 mannelijke diabetici verdeeld in een suppletie- en placebogroep. Ze kregen gedurende 8 weken dagelijks 5 mg foliumzuur of een placebo.
De homocysteïnespiegel nam significant af na suppletie met foliumzuur. De concentratie van zowel foliumzuur als vitamine B12 steeg significant. In de suppletiegroep nam de TAC significant toe terwijl de malondialdehydeconcentratie als maat voor oxidatieve stress significant daalde. In de placebogroep werden geen significante veranderingen waargenomen.
Het veelgebruikte diabetesmedicijn metformine kan de vitamine B12- en foliumzuurconcentratie verlagen terwijl de homocysteïnspiegel toeneemt. Dit leidt - in combinatie met hyperglycemie - tot een toename van oxidatieve stress bij diabetici. Foliumzuursuppletie kan deze negatieve gevolgen verminderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen