Slechts 7% Amerikanen cardiometabool gezond

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Bij slechts 6,8% van de Amerikanen is sprake van een optimale metabole en cardiovasculaire gezondheid. Dit blijkt uit een grootschalig bevolkingsonderzoek.

Voor het onderzoek werden gegevens geanalyseerd van meer dan 55.000 volwassenen die deelnamen aan het Amerikaanse bevolkingsonderzoek National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). De resultaten van 2017-2018 werden vergeleken met die van eerdere jaren waarbij teruggegaan werd tot in 1999-2000.

Slechts 6,8% van de Amerikaanse bevolking verkeerde in 2018 in goede cardiometabole gezondheid. Hiervan was sprake bij afwezigheid van overgewicht of obesitas, een verhoogde bloedglucosespiegel, verstoord vetspectrum, verhoogde bloeddruk én de afwezigheid van een hart- of vaataandoening. Het percentage van de bevolking met een optimale cardiometabole gezondheid daalde sinds 1999-2000. Het aandeel Amerikanen zonder overgewicht of verhoogde bloedglucosespiegel nam het sterkste af in al die jaren. De trends voor hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten bleven nagenoeg gelijk. De leeftijd, het geslacht, het opleidingsniveau en de etniciteit waren significant van invloed op de uitkomsten. Zo bleek de cardiometabole gezondheid significant slechter bij Amerikanen met een laag opleidingsniveau ten opzichte van hoger opgeleiden. Ook was de cardiometabole gezondheid van Amerikanen van Mexicaanse komaf slechter dan van blanke landgenoten. 

Momenteel verkeert minder dan één op de vijftien Amerikanen in goede cardiometabole gezondheid. Dit percentage is de afgelopen twee decennia teruggelopen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen