Slokdarmaandoeningen voorkomen met vitamines?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge inname van vitamine A, C en E beschermt tegen het ontstaan van refluxklachten, een Baretslokdarm (aandoening waarbij het slijmvlies in de slokdarm is veranderd) en een slokdarmcarcinoom.

In totaal namen 180 personen aan de studie deel. Het betrof vooral mannen. Afhankelijk van de aandoening werden ze in vier groepen verdeeld, te weten: 70 personen met refluxklachten, 20 patiënten met Baretslokdarm, 20 patiënten met een slokdarmcarcinoom en 70 gezonde proefpersonen. Met behulp van vragenlijsten werd de inname van vitamines geschat uit zowel de voeding als van supplementen. Tevens werden bloedmonsters afgenomen waarin de vitamineconcentraties werden gemeten.

Hoewel er geen groot verschil zat in de vitamineconcentraties tussen de vier groepen, werd wel een relatie gezien tussen de vitaminestatus en de ernst van refluxklachten. Bovendien bleek dat gezonde personen een hogere inname hadden van vitamine A, C en E uit zowel voeding als van supplementen in vergelijking met personen met een slokdarmaandoening.

De resultaten suggereren dat een hoge inname van vitamine A, C en E mogelijk de kans op slokdarmaandoeningen verkleint.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen