Vitamine C nuttig bij Barrett-slokdarm

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met vitamine C vermindert ontstekingsstoffen bij een deel van de patiënten met Barrett-slokdarm. Bij deze aandoening is het normale plaveiselepitheel in de slokdarm (deels) vervangen door cilinderepitheel dat ook in de maag voorkomt. De aandoening geeft een verhoogde kans op slokdarmkanker.
Aan de studie namen 25 personen met Barrett-slokdarm deel waarvan het weefsel in de slokdarm van structuur veranderd was. De personen kregen gedurende vier weken 1000 mg vitamine C per dag. Voor aanvang en na afloop van de suppletieperiode werd een weefselbiopt genomen van de slokdarm. De activiteit van NF kappa-B en de concentratie van cytokinen en groeifactoren werd bepaald.
Voor aanvang van de suppletieperiode waren zowel NF kappa-B, cytokinen als groeifactoren actief. Bij 35% van de patiënten nam de activiteit van NF kappa-B en cytokinen af na suppletie met vitamine C.
Geconcludeerd kan worden dat vitamine C mogelijk ontstekingsfactoren bij personen met Barrett-slokdarm vermindert. Vervolgstudies zijn noodzakelijk om deze conclusie te ondersteunen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen