Sneller beter met probiotica

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met probiotica vermindert de ziekteduur bij een verkoudheid en infecties van de luchtwegen. Dit concluderen wetenschappers op basis van een meta-analyse.

In acht medische databanken werd gezocht naar relevante studies over het effect van probiotica bij acute infecties. Uiteindelijk werden twaalf studies geselecteerd waarin de proefpersonen gesuppleerd werden met bacteriestammen van Lactobacillus en Bifidobacteriën. De suppletieduur varieerde van drie weken tot zeven maanden, maar in de meeste studies werd het supplement gedurende drie maanden in de winterperiode gegeven.

Suppletie met probiotica leidde tot significant minder ziektedagen en significant minder verzuimdagen op school of het werk in vergelijking met een placebo. Het aantal ziektedagen werd met probioticasuppletie met een halve tot een hele dag verkort.

Probioticasuppletie kan de ziekteduur en het verzuim terugdringen als gevolg van infecties van de luchtwegen. Uit een eerdere studie blijkt reeds dat suppletie kosteneffectief is door een afname van verzuimdagen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.