Sneller herstel TBC door vitamine D

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vitamine D kan het effect van een antibioticumbehandeling bij tuberculose (TBC) versterken. Dit geldt alleen voor personen met een bepaald vitamine D receptor genotype. De resultaten werden gepubliceerd in The Lancet.
Voor de studie werden 126 patiënten met TBC verdeeld in een suppletie- en placebogroep. Naast antibiotica kregen ze 4 keer (aan het begin en na 14, 28 en 42 dagen) een dosering van 2,5 mg vitamine D of een placebo. Bij gebruik van een antibioticum duurde het gemiddeld 6 weken alvorens het sputum van de longen TBC-vrij was. De patiënten die daarnaast suppletie met vitamine D kregen waren na 5 weken TBC-vrij. Dit verschil was echter niet significant. Wel bleek dat patiënten met het Taql-genotype in combinatie met vitamine D significant sneller herstelden. Aan het begin van de studie had 97% een vitamine D-deficiëntie. Na 56 dagen was de gemiddelde vitamine D-concentratie in het bloedserum 101,4 nmol/l in de suppletiegroep en 22,8 nmol/l in de placebogroep.
Suppletie verhoogt de bloedconcentratie van vitamine D bij personen met TBC. Patiënten met een bepaald genotype zijn echter gevoeliger voor suppletie en herstellen significant sneller van TBC.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen