Soepele bloedvaten met vitamine K2

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine K2 vermindert vaatstijfheid en vergroot de flexibiliteit van de vaatwand, zo blijkt uit een Maastrichtse studie.

Er namen 244 gezonde, postmenopauzale vrouwen aan de studie deel. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld en kregen 180 mcg vitamine K2 in de vorm van menaquinon-7 of een placebo. Ze kregen het supplement dagelijks gedurende drie jaren. Voor en na de studieperiode werd met behulp van ultrasound techniek de dikte van de binnenste twee lagen van de halsslagaderwand (carotis) gemeten. Deze zogenaamde intima-media dikte (IMD) is een indicatie voor de vaatstijfheid. Daarnaast werd de vaatstijfheid bepaald met behulp van de zogenaamde Pulse-Wave Velocity (PWV). Ook werden andere parameters gemeten, zoals de concentratie van de inactieve vorm van matrix-GLA-proteïne (MGP). Dit eiwit kan onder invloed van vitamine K2 worden geactiveerd waarna het de afzetting van kalk in de bloedvaten remt. Een hoge concentratie inactief MGP is echter in verband gebracht met een verhoogd risico van hart- en vaatziekten.

Onder invloed van suppletie met vitamine K2 verminderde de vaatstijfheid significant. Dit was vooral het geval bij vrouwen met een hoge mate van vaatstijfheid. Bovendien leidde suppletie tot een significante afname van 50% van de inactieve vorm van MGP.

Uit de resultaten blijkt dat vitamine K2-suppletie een gunstig effect heeft op de bloedvaten door een vermindering van vaatstijfheid en door activatie van MGP. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen