Sojanoten helpen vrouwen in de menopauze

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Oudere vrouwen hebben baat bij het eten van sojanoten in combinatie met beweging. Dit vermindert de opvliegers. Dit is het eerste onderzoek dat de voordelen van sojanoten in combinatie met beweging laat zien.
Sojanoten worden gemaakt van volle sojabonen die eerst geweekt worden. Vervolgens worden ze gebakken tot ze krokant en bruin zijn.
Aan het onderzoek deden zestig vrouwen mee. Allen zaten net in de menopauze en kregen gemiddeld vijf opvliegers per dag. Deze vrouwen kregen een voeding, arm aan verzadigde vetten. De helft van de groep at iedere dag een half kopje sojanoten. De andere helft niet. Na acht weken wisselden de groepen.
Bij vrouwen die tenminste vier dagen in de week sportten, bijvoorbeeld wandelen, verminderden de opvliegers met 46%. Bij vrouwen die één tot tweeënhalve dag per week actief waren, kwamen de opvliegers een kwart minder voor. Niet iedere vrouw uit het onderzoek had voordeel bij deze maatregelen.
Nu bekend is dat oestrogeensuppletie de kans op een beroerte en andere levensbedreigende ziekten kan verhogen, is deze therapie wellicht een goed alternatief voor vrouwen met opvliegers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.