Specerijen bij diabetesmanagement
Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker
2 min
Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.
Bepaalde specerijen zijn mogelijk zinvol bij de behandeling van diabetes mellitus. Dat is de conclusie van wetenschappers uit Singapore in hun overzichtsartikel.
In de review werd gekeken naar het potentieel therapeutische effect van verschillende specerijen bij de behandeling van diabetes. In de review werd gekeken naar de effecten van polyfenolen van tachtig verschillende specerijen en kruiden.
Hoewel het vooral laboratorium- en dierstudies betrof werden er gunstige effecten gezien van polyfenolen uit kaneel, gember, kurkuma, komijn, koriander, anijs, fenegriek, knoflook, ui, kruidnagel, mosterd, zwarte peper en kerrie. Deze polyfenolen hebben ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen en kunnen het glucosemetabolisme op diverse manieren beïnvloeden. Zo zijn ze in staat de glucoseopname in de darm te bevorderen, alsmede de secretie van insuline uit de bètacellen van de alvleesklier te stimuleren. Ook kunnen ze de secretie van glucose uit de lever veranderen en de insulinereceptoren stimuleren.
De wetenschappers concluderen dat er behoefte is aan degelijk humaan onderzoek naar de effecten van specerijen en kruiden bij diabetes om zodoende richtlijnen te kunnen ontwikkelen voor het gebruik hiervan bij de preventie en behandeling van diabetes.
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.