Spiegels vitamine B12 en methylmalonzuur voorspellers cognitieve achteruitgang?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Eerdere studies wezen al op een verband tussen de bloedwaarden voor homocysteïne en vitamine B12 en het verlies van cognitieve functie bij het ouder worden. Uit een Amerikaanse studie blijkt nu echter dat vitamine B12 en methylmalonzuur, een meer specifieke marker voor de vitamine B12-status dan homocysteïne, betere voorspellende risicofactoren voor cognitieve achteruitgang zijn. Dit geldt vooral voor oudere personen die met foliumzuur verrijkte voeding of supplementen met foliumzuur gebruiken. Er wordt namelijk verondersteld dat foliumzuur een hoog gehalte aan homocysteïne kan verlagen maar het tekort aan vitamine B12 juist kan verergeren.
Het onderzoek betrof 516 deelnemers van het Chicago Health and Aging Project. Gedurende de 6 jaar dat ze werden gevolgd werd de cognitieve functie telkens na 3 jaar geëvalueerd op basis van 4 gestandaardiseerde testen. Daarnaast werden de verschillende markers voor vitamine B12 in het bloed bepaald.
Het bleek dat een hoge bloedwaarde voor methylmalonzuur verband hield met een sneller verlies van cognitieve functie. Een hoge vitamine B12-spiegel betekende juist een tragere cognitieve achteruitgang. Er werd daarentegen geen verband tussen cognitieve achteruitgang en de bloedspiegel voor homocysteïne gevonden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen