Spierherstel met stevia?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Stevioside - de zoetstof die gewonnen wordt uit het blad van de steviaplant - heeft een spierherstellende werking door interactie met NF-kappa-B. Dit is  een eiwitcomplex dat de expressie van genen beïnvloedt die betrokken zijn bij de vorming van ontstekingsbevorderende cytokinen.

In de studie kregen ratten gedurende 7 dagen stevioside toegediend in een dagelijkse dosering van 10 mg per kilogram lichaamsgewicht. Vervolgens kregen ze een toxische injectie in de tibialis anterior van het rechter achterbeen. Na deze periode werden de spieren onderzocht.

Stevioside bleek niet direct een significant effect te hebben op de regeneratie van spierweefsel. Suppletie leidde immers niet tot een afname van ontstekingsreacties in de spier of een toename van proteïnen in de contractiele elementen van de spier. Daarentegen werd wel een significant verhoogde activiteit van zogenaamde satellietcellen gezien. Deze cellen komen in actie bij spierschade en dienen als stamcelbron voor nieuwe spiercellen. Deze toegenomen activiteit van satellietcellen ging gepaard met een significant verminderde translocatie van NF-kappa-B in de celkern.

Dit is de eerste studie waarin werd aangetoond dat stevioside satellietcellen kan activeren door interactie met NF-kappa-B en daarmee het herstel van spierweefsel kan bevorderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen