Spinazie wordt in supermarkt 'verser'

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vers spinazieblad in heldere kunststofverpakking en blootgesteld aan TL-licht bij 4 graden Celsius blijkt in voedingswaarde toe te nemen. Bladspinazie geldt als een gezonde groente met interessante gehalten aan vitamine C, vitamine E, foliumzuur , vitamine K en carotenoïden.
Door onderzoekers van de US Agricultural Research Service werden analyses uitgevoerd naar essentiële voedingsstoffen in vers spinazieblad in heldere kunststofverpakking onder continue belichting of bewaring in donker gedurende drie tot negen dagen bij 4 graden Celsius.
Tot negen dagen onder licht was tot verbazing van de onderzoekers het gehalte aan essentiële voedingsstoffen gestegen! Dit gold voor vitamine C en vitamine E. Foliumzuur steeg zelfs met 84 tot 100%, vitamine K met 50 tot 100 % en ook de carotenoïden luteïne en zeaxanthine waren hoger. Donker bewaarde spinazie bleef in gehalten gelijk of tendeerde naar lagere waarden.
Het geplukte verse en intacte spinazieblad is kennelijk in staat onder de condities van de supermarkt de fotosynthese en vorming van essentiële voedingsstoffen nog enige tijd voort te zetten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.