Start jodiumsuppletie vóór conceptie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vrouwen die zwanger willen worden, doen er verstandig aan extra jodium in te nemen. Tijdens de zwangerschap is een verhoogde behoefte aan dit mineraal. Jodium speelt namelijk een rol bij het functioneren van de schildklier als onderdeel van de schildklierhormonen T3 en T4. Dit is weer van groot belang voor de ontwikkeling van de foetus.

Aan het onderzoek namen 137 zwangere vrouwen deel. Op twee momenten tijdens hun zwangerschap (week 18 en 36) en drie en zes maanden na de bevalling werden in het bloed en de urine de concentraties van schildklierhormonen (TSH en de actieve hormonen fT4 en fT3) en jodium gemeten. Tevens werd de inname van jodium geschat uit de voeding en van supplementen.

Halverwege de zwangerschap (week 18) hadden de meeste vrouwen een mild tot matig jodiumtekort (gemiddeld 94 μg/l jodium in de urine). Vrouwen die reeds vóór de zwangerschap een jodiumsupplement gebruikten en dit supplement continueerden tijdens de zwangerschap, hadden een significant lagere TSH-waarde en significant hogere concentraties van de actieve schildklierhormonen fT3 en fT4 ten opzichte van vrouwen die geen supplement gebruikten. Dit suggereert dat vrouwen met een jodiumsupplement een betere schildklierfunctie hebben.

De wetenschappers concluderen dat het van belang is om reeds voor een zwangerschap te streven naar een optimale jodiumstatus. De schildklier is overigens in staat om jodium voor een periode van ongeveer drie maanden op te slaan. Tijdens de zwangerschap blijft een adequate inname echter van belang om de schildklier en de foetus van voldoende jodium te voorzien.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen