Zwanger: vitamine D en bacteriële vaginose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vitamine D-suppletie tijdens de zwangerschap verkleint het risico op bacteriële vaginose

Bij de aandoening is sprake van een disbalans tussen de bacteriën in de vagina. Dit kan gepaard gaan met grijswitte afscheiding en een onaangename geur. Voor de meta-analyse werden relevante onderzoeken geselecteerd uit de medische databanken PubMed, Embase, Cochrane Library en Web of Science. Er werden veertien studies geselecteerd met meer dan 4700 deelnemers. 

Analyse van de samengevoegde resultaten van de onderzoeken toonde dat een vitamine D-tekort gepaard ging met een significant verhoogd risico op bacteriële vaginose met 54%. Bij zwangere vrouwen met een donkere huidskleur was de kans op bacteriële vaginose met 56% significant verhoogd. Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap was het risico op bacteriële vaginose het hoogst. Vrouwen met een vitamine D-tekort hadden meer dan tweemaal zoveel kans op deze aandoening. 

Een vitamine D-deficiëntie is een risicofactor voor bacteriële vaginose gedurende de zwangerschap. Volgens de wetenschappers moeten zwangere vrouwen minimaal 600 IE vitamine D per dag slikken om een tekort aan de vitamine te voorkomen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen