Te lage vitamine D-inname door zwangeren

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Zwangere vrouwen krijgen over het algemeen te weinig vitamine D binnen via de voeding en supplementen, zo blijkt uit een Noorse studie.

In een deelstudie van de Norwegian Mother, Father and Child Cohort Study (MoBa) werden 2960 zwangere vrouwen geïncludeerd. Bij de vrouwen werd de vitamine D-status gemeten en werd de inname van de vitamine uit de voeding en/of supplementen nagegaan. 

De meeste vrouwen hadden een vitamine D-spiegel van 51 nmol/l. Bij 61% van de vrouwen was de vitamine D-inname lager dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 400 IE (10 mcg) per dag. De belangrijkste bijdrage aan de totale vitamine D-inname waren supplementen, vis en verrijkte margarine. Aan een hogere vitamine D-status droeg vooral het zomerseizoen bij, het gebruik van een zonnebank en het gebruik van supplementen. Ook andere factoren droegen bij aan een betere vitamine D-status zoals een lagere BMI vóór de zwangerschap, hogere leeftijd, hogere vitamine D-inname uit voedingsmiddelen, niet roken tijdens de zwangerschap, een hoger opleidingsniveau en een hogere energie-inname. 

De bevindingen benadrukken het belang van een adequate vitamine D-inname bij zwangere vrouwen, vooral in maanden met onvoldoende zonlicht (oktober tot mei). Suppletie kan bijdragen aan het verbeteren van de vitamine D-status.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen