Statine, vitamine C en E verkleinen risico van leververvetting

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een combinatie van atorvastatine met vitamine C en E verkleint de kans op niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). NAFLD wordt gekenmerkt door vervetting van de lever met op den duur kans op hepatitis en fibrose. De prevalentie van NAFLD in Nederland wordt geschat op 39%. Momenteel bestaat nog geen behandeling voor de aandoening.
Voor de studie werden 1005 mannen en vrouwen - als onderdeel van de St Francis Heart Study - verdeeld in een suppletie- of placebogroep. De proefpersonen waren in de leeftijd van 50 tot 70 jaar. Ze werden gedurende 4 jaar gevolgd. De personen in de suppletiegroep kregen dagelijks 20 mg atorvastatine, 1 gram vitamine C en 1000 IE vitamine E. De anderen kregen een placebo. Bij 455 personen werd aan het begin en einde van de behandelperiode een CT-scan gemaakt waarna de lever/milt-ratio werd berekend om vast te stellen of sprake was van NAFLD.
Aan het begin van de studie werd bij 80 personen NAFLD geconstateerd. Zowel het triglyceridengehalte als de BMI waren onafhankelijk gerelateerd aan de aandoening. Behandeling met de combinatie atorvastatine, vitamine C en E verminderde met 71% significant de kans op NAFLD zoals bleek aan het einde van de behandelperiode.
Het medicijn atorvastatine blijkt samen met vitamine C en E effectief ter voorkoming van leververvetting.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen