Stimuleert soja borsttumor?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consumptie van soja kan via een verandering van de genexpressie bij sommige vrouwen de groei van borsttumoren stimuleren.

Aan de studie namen 140 vrouwen deel met een vroeg stadium van borstkanker. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld en kregen dagelijks een supplement met 52 gram soja-eiwitten of een placebo. Ze kregen het supplement vanaf het moment van diagnosestelling tot de operatieve ingreep (7 tot 30 dagen). In het bloedplasma werden de concentraties van de isoflavonen genisteïne en daidzeïne gemeten.

In de suppletiegroep namen de concentraties isoflavonen significant toe, dit was niet het geval in de placebogroep. Van de 202 genen werd bij 21 genen een veranderde genexpressie gezien. Bij sommige vrouwen werd een verdubbeling van de genexpressie gezien van onder andere het FGFR2 gen dat de tumorgroei stimuleert. Mogelijk is dit gerelateerd aan een verhoogde bloedconcentratie van genisteïne.

Eerdere studies lieten tegenstrijdige resultaten zien van soja op de groei van borsttumoren. Deze studie toont dat soja bij sommige vrouwen een nadelig effect heeft op de expressie van tumorgerelateerde genen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen