Suikerpatiënten hoger risico darmkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Naarmate iemand meer in de richting van diabetes komt, is zijn kans op colorectale kanker vergroot. Dit is de uitkomst van een relatief kleine studie. Toch bleken personen bij wie suikerziekte was vastgesteld, een bijna driemaal zo grote kans op deze vorm van kanker te hebben.
Deelnemers van de European Prospective Investigation into Cancer vulden vragenlijsten in over hun gezondheid en leefgewoonten. Bovendien werden bloedmonsters afgenomen, waarmee het HbA1c-gehalte, een maat voor de gemiddelde bloedsuikerwaarde over de afgelopen twee maanden, werd vastgesteld. Deelnemers waren 9605 mannen en vrouwen in de leeftijd van 45 tot 79 jaar. Bij hen werd na zes jaar gekeken naar het vóórkomen van dikke darmkanker. Deze ziekte werd na die periode bij 67 personen geconstateerd.
Er bleek een lineair verband tussen het HbA1c-gehalte en colorectale kanker. Dat was ook al het geval voor HbA1c-waarden die niet voor diabetes diagnostiseerden.
De onderzoekers veronderstellen dat dezelfde lifestylefactoren ten grondslag liggen aan zowel diabetes als darmkanker, zoals voedingsfactoren en beweging. Ze benadrukken dat het hier slechts om een kleine studie gaat. De resultaten moeten bevestigd worden door een grotere studie om definitief iets te kunnen zeggen. kunnen zeggen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.