Supplement als aanvulling op reguliere prostaatbehandeling

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een supplement met Serenoa repens (zaagbladpalm), lycopeen en selenium is een zinvolle aanvulling op de standaardbehandeling van prostaatklachten met het medicijn tamsulosine.

Aan de Italiaanse studie namen 225 mannen in de leeftijd van 55 tot tachtig jaar deel. Ze hadden een vergrote prostaat, een PSA-waarde van maximaal 4 ng/ml en ze scoorden minimaal twaalf punten op de vragenlijst voor plasklachten (International Prostate Symptom Score, IPSS). De deelnemers werden willekeurig in drie groepen verdeeld. De mannen in de eerste groep kregen dagelijks het supplement met 320 mg Serenoa repens, 5 mg lycopeen en 50 mcg selenium. Mannen in de tweede groep kregen dagelijks 0,4 mg tamsulosine en de mannen in de derde groep kregen een combinatie van beiden. 

De combinatietherapie leidde na een half jaar tot significant minder plasklachten in vergelijking met de monotherapieën, alleen bestaande uit het supplement of het medicijn. Dit bleek uit een significant lager score op de IPSS. De IPSS-score daalde onder invloed van de combinatietherapie nog verder na een behandelduur van een jaar. Bovendien was de maximale urinestroom (Qmax) onder invloed van het supplement én het medicijn na een jaar significant groter in vergelijking met beide andere behandelgroepen.

Al langer worden de supplementen Serenoa repens, lycopeen en selenium gebruikt bij een vergrote prostaat, maar de combinatie met het medicijn tamsulosine lijkt het meest effectief bij de behandeling van plasklachten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen