Suppletie B-vitaminen gunstig bij coeliakie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In een Zweedse studie is aangetoond dat patiënten met coeliakie mogelijk gebaat zijn bij suppletie met B-vitaminen. Aanleiding voor het onderzoek was de constatering dat coeliakiepatiënten die een glutenvrij dieet volgen vaak een vitaminetekort opbouwen en zich minder gezond voelen. Bij een glutenvrij dieet worden alle granen die gluten bevatten, zoals tarwe, rogge, gerst, en spelt, gemeden. Granen vormen echter wel een rijke bron van vitamine B.
Er namen 57 patiënten met coeliakie en leeftijden variërend van 45 tot 65 jaar aan het onderzoek deel. Allen aten sinds een aantal jaren strikt glutenvrij. In willekeurige groepen verdeeld kregen zij gedurende 6 maanden dagelijks ofwel een combinatie van 0,8 gram foliumzuur, 0,5 gram vitamine B12 en 3 mg vitamine B6, ofwel een placebo.
Bloedonderzoek bracht aan het licht dat de coeliakiepatiënten bij aanvang van de onderzoeksperiode, vergeleken met een groep gezonde controlepersonen, een significant verhoogde homocysteïnespiegel hadden. Bij degenen die B-vitaminen kregen bleek deze waarde na 6 maanden tot op een normaal niveau te zijn teruggezakt. Ook werden er binnen deze groep, vergeleken met de placebogroep, significante verbeteringen ervaren op het gebied van het algemeen welbevinden en gevoelens van angst en depressie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen