Kamut gunstig bij IBS

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consumptie van het oergraan Khorasan tarwe - beter bekend als kamut - vermindert symptomen van het prikkelbare darmsyndroom (Irritable Bowel Syndrome, IBS).

Aan de crossover studie namen twintig personen met IBS deel. Ze waren in de leeftijd van 18 tot 59 jaar. Ze kregen in willekeurige volgorde gedurende periodes van zes weken levensmiddelen gemaakt op basis van Kamut of gewone tarwe. Gedurende beide interventieperiodes werden wekelijks klachten van IBS geregistreerd met behulp van twee vragenlijsten. Aan het begin en einde van beide interventieperiodes werden bloedmonsters afgenomen.

De consumptie van producten op basis van kamut leidde tot een significante afname van IBS-symptomen tijdens de interventieperiode. Zo was er een significante afname van de intensiteit en frequentie van buikpijn, buikomvang, opgeblazen gevoel en vermoeidheid en een significante verbetering van de consistentie van de stoelgang en de levenskwaliteit. Het gebruik van moderne tarweproducten liet geen vermindering van symptomen zien. Tevens leidde de consumptie van kamutproducten tot een significante afname van ontstekingsbevorderende cytokinen in het bloed. Dit was niet het geval bij gebruik van de gewone tarweproducten.

Het oergraan kamut heeft een positief effect op symptomen en de aanwezigheid van laaggradige ontstekingen bij het prikkelbaar darmsyndroom (IBS). 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen