N-acetyl-D-glucosamine zinvol bij chronische darmontsteking

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met N-acetyl-D-glucosamine (NAG) kan symptomen verlichten bij personen met chronische darmontstekingen.

Er namen 34 personen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa deel aan de studie. Ze kregen gedurende vier weken dagelijks 6 gram NAG. Aan het begin en einde van de studie registreerden de deelnemers hun klachten. 

Bij 88% van de deelnemers werd een verlichting van klachten gezien. Zo namen symptomen van buikpijn bij 59% van de patiënten significant met de helft af. Bij 65% van de patiënten namen diarreeklachten met bijna de helft significant af. Ook werd een significante afname gezien van andere symptomen zoals misselijkheid, rectaal bloedverlies en slijmerige ontlasting. Het supplement werd goed verdragen door de deelnemers.

Bij chronische darmontstekingen is sprake van een verhoogde afbraak van glycosamineglycanen die zich in de slijmlaag bevinden en een natuurlijke barrière vormen tegen bacteriën. NAG is van belang voor de synthese van glycosamineglycanen en de wetenschappers vermoeden dan ook dat suppletie met NAG leidt tot de opbouw van glycosamineglycanen en zodoende klachten kan verlichten. In vervolgstudies moet het effect van NAG bij een grotere studiepopulatie vergeleken worden met een placebo

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen