Passagesnelheid beïnvloedt darmconditie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De snelheid waarmee ontlasting de darm passeert is van invloed op de microbiële diversiteit en het herstel van het darmslijmvlies. De studie werd gepubliceerd in Nature Microbiology.

Er werden ontlasting- en urinemonsters geanalyseerd van 98 Deense proefpersonen. Het betrof 61 vrouwen en 37 mannen in de leeftijd van 22 tot 66 jaar. Van alle deelnemers werd het voedingspatroon geanalyseerd op basis van een voedingsdagboek dat de proefpersonen gedurende vier dagen bijhielden.

Het bleek dat een lange passagetijd gepaard ging met een meer diverse samenstelling van de darmflora. Ook werd dit in verband gebracht met een verschuiving van koolhydraatverbranding naar verbranding van eiwitten. Dit bleek uit het feit dat bij personen met een langere passagetijd er meer eiwitmetabolieten in de urine werden aangetroffen. Een kortere passagetijd bleek gepaard te gaan met een snellere vernieuwing van het darmslijmvlies (mucosa).  

De resultaten suggereren dat een hoge microbiële diversiteit niet perse impliceert dat er sprake is van een beter microbieel ecosysteem in de darm. De passagesnelheid blijkt een belangrijke factor in de darmconditie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen