Inflammatoire darm door biotinetekort?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Een tekort aan de B-vitamine biotine is geassocieerd met inflammatoire darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

In het experiment werden muizen in twee groepen verdeeld. In de experimentele groep kregen de dieren gedurende twaalf weken voeding zonder toegevoegde biotine, in de controlegroep kregen de muizen standaardvoeding mét biotine. Vervolgens werden ontlasting- en darmmonsters van de muizen geanalyseerd. 

Na het induceren van een biotinetekort bij de muizen, bleek dat er een dysbiose van de darmmicrobiota optrad ten gunste van schadelijke microben zoals Enterobacter en Helicobacter, met als gevolg een afname van slijmresistente darmbacteriën. Tevens werden onder invloed van een biotinetekort bacteriën waargenomen die gerelateerd zijn aan inflammatoire darmaandoeningen, zoals de Klebsiellabacterie. Deze bacterie werd op verschillende plaatsen in het darmkanaal aangetroffen en is in verband gebracht met ontstekingen. Tenslotte bleek dat een geïnduceerd biotinetekort gepaard ging met de groei van bacteriesoorten die in staat zijn biotine te synthetiseren. 

Biotine is een in water oplosbare B-vitamine die van nature voorkomt in voeding zoals noten, peulvruchten, havervlokken en eidooiers. Biotine is een co-enzym en ondersteunt enzymen bij het afbreken van vetten, koolhydraten en eiwitten. Ook verhoogt biotine de expressie van genen betrokken bij de glucose- en vetstofwisseling en bevordert het de groei van huid, haar en nagels. Een tekort aan biotine wordt steeds vaker in verband gebracht met darmaandoeningen zoals inflammatoire darmziekten en een verhoogde darmpermeabiliteit. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen