Inflammatoire darm door biotinetekort?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een tekort aan de B-vitamine biotine is geassocieerd met inflammatoire darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

In het experiment werden muizen in twee groepen verdeeld. In de experimentele groep kregen de dieren gedurende twaalf weken voeding zonder toegevoegde biotine, in de controlegroep kregen de muizen standaardvoeding mét biotine. Vervolgens werden ontlasting- en darmmonsters van de muizen geanalyseerd. 

Na het induceren van een biotinetekort bij de muizen, bleek dat er een dysbiose van de darmmicrobiota optrad ten gunste van schadelijke microben zoals Enterobacter en Helicobacter, met als gevolg een afname van slijmresistente darmbacteriën. Tevens werden onder invloed van een biotinetekort bacteriën waargenomen die gerelateerd zijn aan inflammatoire darmaandoeningen, zoals de Klebsiellabacterie. Deze bacterie werd op verschillende plaatsen in het darmkanaal aangetroffen en is in verband gebracht met ontstekingen. Tenslotte bleek dat een geïnduceerd biotinetekort gepaard ging met de groei van bacteriesoorten die in staat zijn biotine te synthetiseren. 

Biotine is een in water oplosbare B-vitamine die van nature voorkomt in voeding zoals noten, peulvruchten, havervlokken en eidooiers. Biotine is een co-enzym en ondersteunt enzymen bij het afbreken van vetten, koolhydraten en eiwitten. Ook verhoogt biotine de expressie van genen betrokken bij de glucose- en vetstofwisseling en bevordert het de groei van huid, haar en nagels. Een tekort aan biotine wordt steeds vaker in verband gebracht met darmaandoeningen zoals inflammatoire darmziekten en een verhoogde darmpermeabiliteit. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen