Suppletie coënzym Q10 gunstig bij coronaire vaatziekten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met coënzym Q10 (CoQ10) heeft een gunstig effect op de endotheelfunctie en de activiteit van extracellulair superoxide dismutase (ecSOD) bij patiënten met coronaire vaatziekten.

Dit bleek uit een studie waaraan 33 patiënten met een coronaire vaatziekte en een gemiddelde leeftijd van 55 jaar deelnamen. Ze kregen gedurende 1 maand in twee willekeurige groepen verdeeld dagelijks 300 mg CoQ10 of een placebo. Aan het einde van de onderzoeksperiode lieten de met CoQ10-gesuppleerde patiënten significant verbeteringen zien in de ecSOD-activiteit, de endotheelafhankelijke ontspanning van de bloedvaten, het maximale O2-verbruik en de O2-pols bij piekinspanning vergeleken met de placebogroep. Vooral de met CoQ10 verband houdende verbeteringen bij patiënten die aan het begin van de onderzoeksperiode een lage activiteit van endotheelgebonden ecSOD vertoonden waren opmerkelijk.

De verbeterde endotheelafhankelijke ontspanning van de bloedvaten en activiteit van ecSOD houden mogelijk verband met het vermogen van CoQ10 om de oxidatie van stikstofoxide tegen te gaan. De stijging van het maximale O2-verbruik en de O2-pols zijn waarschijnlijk het gevolg van het bioenergetische effect van CoQ10. Het gestegen maximale O2-verbruik kan echter ook verband houden met de tevens geobserveerde verbeterde perifere endotheelfunctie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.