Suppletie gunstig voor vruchtbaarheid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met foliumzuur en jodium bevordert de vruchtbaarheid van vrouwen.

De studie werd uitgevoerd in Singapore in de periode van februari 2015 tot oktober 2017. Er namen 908 vrouwen deel van Chinese, Maleise en Indische afkomst. Ze waren in een leeftijd van 18 tot 45 jaar en hadden een zwangerschapswens. Er werd nagegaan of ze een supplement gebruikten en hoelang het duurde alvorens ze zwanger werden.

Bijna 68% van de vrouwen had in de voorafgaande drie maanden een voedingssupplement gebruikt. Het betrof een multivitamine- en mineralensupplement of afzonderlijke supplementen met foliumzuur, jodium, visolie, ijzer, zink, selenium, vitamine B6, B12, C, D, E of teunisbloemolie. Gedurende de studie werden 387 vrouwen zwanger. Vrouwen die een supplement gebruikten hadden meer kans op een zwangerschap ten opzichte van vrouwen die geen supplement namen. Het gebruik van foliumzuur en jodium leidde met respectievelijk 26% en 28% tot een significant hogere kans op een zwangerschap. Opvallend was dat suppletie met teunisbloemolie gepaard ging met een significant kleinere kans op een zwangerschap ten opzichte van vrouwen die geen supplement gebruikten. Dit terwijl teunisbloemolie eerder in verband werd gebracht met een verhoogde vruchtbaarheid.

Het gebruik van voedingssupplementen gaat gepaard met een grotere zwangerschapskans. Dit geldt vooral voor foliumzuur en jodium.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen