Suppletie probiotica versterkt afweer

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Enteraal gevoede ouderen hebben baat bij suppletie met gefermenteerde melk verrijkt met probiotica. Het zorgt voor verbetering van de voedingsstatus en een daling van het aantal infecties.
Deze conclusie werd getrokken naar aanleiding van een studie met 24 in het ziekenhuis opgenomen patiënten met leeftijden ouder dan 70 jaar. In twee willekeurige groepen verdeeld kregen ze gedurende 12 weken ofwel de gebruikelijke enterale voeding (900 kcal per dag) ofwel enterale voeding (811 kcal) aangevuld met een hoeveelheid gefermenteerde melk (89 kcal) met Lactobacillus johnsonii La1 (LC1). De eerste groep deed dienst als controlegroep.
Tijdens de inloopperiode, voordat met de suppletie werd begonnen, hadden de ouderen in de LC1-groep op 15,4% van de dagen te maken met een infectie. Dit percentage daalde in de loop van de onderzoeksperiode significant naar 5,7%. Daarnaast steeg de concentratie hemoglobine, en werd er een stijgende tendens in de concentratie albumine gemeten. De TNF-alfa, een cytokine die het optreden van ontstekingsreacties bevordert, liet een dalende tendens zien en de afweer verbeterde. Dit laatste uitte zich door de stijgende tendens in de fagocytoseactiviteit – een natuurlijke marker voor immuniteit. In de controlegroep traden dergelijke verbeteringen niet op.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen