Suppletie verbetert cognitie Alzheimerpatiënt

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie van een combinatie met L-carnitine-tartraat, N-acetyl-L-cysteïne, L-serine en nicotinamide riboside leidt tot een verbetering van cognitieve functies bij personen met de ziekte van Alzheimer. De supplementen hebben alle een stimulerend effect op het metabolisme in de mitochondriën.

Analyse van hersentranscriptomics van zeshonderd Alzheimerpatiënten toonde dat mitochondriële dysfunctie ten grondslag ligt aan pathofysiologische mechanismen die verantwoordelijk zijn voor progressie van de aandoening. Vervolgens werd in een experiment met ratten aangetoond dat suppletie met L-carnitine tartraat, N-acetyl-L-cysteïne, L-serine en nicotinamide riboside leidde tot een verbetering van breinfuncties. 

Om te onderzoeken of dit ook bij mensen het geval was, werd een gerandomiseerde, klinische studie uitgevoerd. De Alzheimerpatiënten werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Aan het begin van de studie en na 84 dagen werd een Alzheimertest afgenomen. De suppletie bestond uit een poeder in een flesje om op te lossen in water. Per felsje bestond de dosis uit 3,73 gram L-carnitinetartraat, 2,55 gram N-acetylcysteïne, 1 gram nicotinamide-riboside-chloride en 12,35 gram serine. Alle patiënten kregen één dosis gedurende de eerste 28 dagen en twee doses tot dag 84. 

Bij de deelnemers in de suppletiegroep werd een significante verbetering gezien van de testscore met gemiddeld 29% ten opzichte van het begin van het onderzoek. In de placebogroep werd een significante verbetering gezien van 14% op de testuitslag. De wetenschappers vermoeden dat dit een gevolg is van de aanbevelingen aan alle deelnemers om meer te bewegen en Mediterrane voeding te consumeren. 

Suppletie met voedingsstoffen die een stimulerend effect hebben op de mitochondriën, dragen bij aan een verbetering van de cognitie van Alzheimerpatiënten. Ook lichaamsbeweging en Mediterrane voeding hebben een gunstige invloed.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen