Thee helpt bij prostaatkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Polyfenolen uit zowel groene als zwarte thee verminderen het uitzaaien van kanker bij prostaatkanker. Dit is de belangrijkste conclusie van een onderzoek onder twintig mannen met de ziekte.
Bij deze mannen werd operatief een stukje van de prostaat verwijderd. Vijf dagen voor de operatie moesten deze mannen dagelijks vijf koppen groene thee, zwarte thee of frisdrank drinken. Het stuk prostaat werd onderzocht door zowel een patholoog als door de onderzoekers. De mate van woekering van de kankercellen in het weefsel werd hierbij bekeken.
In het weefsel van de theedrinkers werd een vermindering in het ontstaan van nieuwe kankercellen gevonden. Bij de frisdrankgroep werd deze reductie niet gevonden. Zwarte thee werkte iets beter dan de groene variant.
In delen van de wereld waar veel thee wordt gedronken, komen sommige vormen van kanker minder vaak voor. Daarom zoekt men al jaren naar de preventieve werking van thee bij kanker. Eerdere onderzoeken toonden al wel aan dat polyfenolen leidden tot het elimineren van kankercellen, maar dit was het eerste humane onderzoek naar de werking van polyfenolen bij kanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.