Toename kanker bij jongvolwassenen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De afgelopen decennia is wereldwijd de incidentie van kanker bij volwassenen jonger dan vijftig jaar toegenomen. Dit blijkt uit een literatuuroverzicht gepubliceerd in Nature reviews.

Het betreft uiteenlopende vormen van kanker die in toenemende mate bij relatief jonge volwassen personen worden gezien. Hiertoe behoren borst-, dikkedarm-, baarmoederhals-, slokdarm-, galweg-, galblaas-, nier-, lever-, maag-, schildklier-, prostaat-, hoofd/hals-, beenmerg- en alvleesklierkanker.  

Hoewel er meer bevolkingsonderzoeken worden gedaan waarbij preventief gescreend wordt op kanker, is dit volgens de wetenschappers niet de enige verklaring voor de stijging van de incidentie. Er zijn aanwijzingen dat blootstelling aan bepaalde risicofactoren op jonge leeftijd eveneens een rol speelt. Sinds halverwege de twintigste eeuw wordt de mens aan aanzienlijke veranderingen blootgesteld voor wat betreft de voeding en leefstijl wat kan leiden tot een veranderd darmmicrobioom. Het risico op overgewicht is fors toegenomen en er is sprake van een hogere blootstelling aan schadelijke stoffen in het milieu. Deze factoren kunnen van invloed zijn op de genetische vatbaarheid voor kanker. 

Om meer inzicht te verkrijgen in de relatie tussen de toegenomen kankerincidentie en vroegtijdige blootstelling aan risicofactoren, is het van belang dat prospectieve cohortstudies worden uitgevoerd. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen