Selenium beschermt tegen huidkanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hoge concentratie selenium in het bloed blijkt bescherming te bieden tegen het ontstaan van huidkanker. Vitamine E en carotenoïden bieden deze bescherming niet.
Antioxidanten kunnen huidbeschadiging als gevolg van UV-straling voorkomen. Wetenschappers uit Australië vroegen zich daarom af of antioxidanten ook kunnen beschermen tegen het ontstaan van huidkanker. Aangezien Australië dicht bij het gat in de ozonlaag ligt, komt er nergens ter wereld zoveel huidkanker voor als in dat land.
De onderzoekers bepaalden in het bloed van 485 volwassen proefpersonen de concentraties van carotenoïden, alfatocoferol en selenium. In de daaropvolgende acht jaar werd gekeken hoeveel van deze proefpersonen de huidkankervormen basaalcelcarcinoom of squameuscelcarcinoom ontwikkelden.
Op basis van hun bloedwaarden werden de proefpersonen in drie verschillende groepen ingedeeld. De groep met de hoogste concentratie selenium in het bloed was na acht jaar 56% minder vaak getroffen door basaalcelcarcinoom en 74% minder vaak door squameuscelcarcinoom, in vergelijking met de groep proefpersonen met het minste selenium in het bloed. De concentratie van alfatocoferol en carotenoïden in het bloed had geen beschermend effect op het ontstaan van beide typen huidkanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen