Tomaten beschermen tegen borstkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een voedingspatroon rijk aan tomaten beschermt mogelijk tegen borstkanker doordat het de concentratie van adiponectine verhoogt. Adiponectine is een hormoon dat een cruciale rol speelt bij het vet- en glucosemetabolisme. Daarnaast remt het hormoon de groei van vasculaire endotheelcellen en stimuleert het de apoptose van diverse cellen. Een lage concentratie van dit hormoon is in verband gebracht met een verhoogd risico van borstkanker.

Bij zeventig postmenopauzale vrouwen werd het effect van een voedingspatroon rijk aan tomaten of soja getest op de concentratie van adiponectine. De vrouwen aten gedurende een periode van tien weken dagelijks producten met tomaten waarmee ze per dag minstens 25 mg lycopeen binnenkregen. In een tweede periode van tien weken aten de vrouwen 40 gram soja per dag. Voorafgaande aan de testperiodes mochten de vrouwen de genoemde producten gedurende twee weken niet eten.

Na het volgen van het tomatenrijke voedingspatroon bleek de concentratie van het hormoon adiponectine met gemiddeld 9% te zijn toegenomen. Het effect was het duidelijkst bij vrouwen met een lage BMI. Het sojarijke voedingspatroon leidde tot een lagere concentratie van adiponectine.

Mogelijk kan regelmatige consumptie van lycopeenrijke voedingsmiddelen de kans op borstkanker verkleinen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen