Tomaten bevatten ... natuurlijke antibiotica

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Tomaten zijn een van de meest gegeten groenten en hebben een bijzondere eigenschap; ze bevatten antibacteriële eiwitten die mogelijk effectief zijn tegen urineweginfecties en darminfecties zoals buiktyfus. Buiktyfus wordt veroorzaakt door Salmonella typhi. De aandoening gaat gepaard met klachten zoals koorts, buikpijn, hoofdpijn, verstopping, diarree en kan zelfs dodelijk zijn. 

In een laboratoriumonderzoek werden twee verschillende antimicrobiële eiwitten uit tomaten geïsoleerd (tdAMP-1 en tdAMP-2). Deze werden vervolgens toegediend aan de bacterie Salmonella typhi. Ook werd het effect van de twee antibacteriële eiwitten in combinatie met tomatensap onderzocht op de bacterie Escherichia coli. Deze bacterie kan darm -en urineweginfecties veroorzaken.

De twee eiwitten maakten de membranen van de bacteriën kapot, waardoor de bacteriën geen overlevingskans meer hadden. Dit gold voor Salmonella typhi en ook voor Escherichia coli wanneer de twee eiwitten in combinatie met tomatensap werden toegediend. 

Tomaten bezitten krachtige antimicrobiële eigenschappen die mogelijk in de toekomst toegepast kunnen worden bij resistente bacteriën. Hiervoor moet de werkzaamheid ook in humane onderzoeken worden aangetoond. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.