Tomatenpoeder vermindert risico prostaatkanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Niet alleen lycopeen, de stof die de tomaat rood kleurt, vermindert het risico van prostaatkanker, maar ook de hele vrucht zorgt voor een verminderde kans op de ziekte. Dit is de conclusie van onderzoekers van de Ohio State University.
Ze onderzochten 194 mannetjesratten die behandeld waren met N-methyl-N-nitrosourea en testosteron. Deze stoffen waren gebruikt om prostaatkanker bij de dieren op te wekken. Enkele ratten kregen daarna tomatenpoeder met 13 mg lycopeen per kg voedsel. Andere dieren kregen lycopeenbolletjes met 161 mg lycopeen per kg voedsel. De rest kreeg een standaardvoeding zonder lycopeen. Na vier weken werden de ratten verder verdeeld in twee groepen. Eén groep kreeg onbeperkt te eten, de andere groep kreeg 80% van deze hoeveelheid te eten.
Het bleek dat de ratten die tomatenpoeder hadden gekregen, 26% minder kans hadden om dood te gaan aan prostaatkanker dan de ratten die niets extra hadden gekregen. De sterftekans van de ratten die lycopeenbolletjes hadden gekregen, was gelijk aan de sterftekans van de ratten die geen tomatenproducten hadden gekregen.
Ratten die het voedingsbeperkte dieet gebruikten, hadden 32% minder kans om dood te gaan aan prostaatkanker, ongeacht welk supplement ze kregen in vergelijking met ratten die onbeperkt konden eten. Na veertien maanden, de normale levensduur van een rat, was 62% van dieren uit de tomatenpoedergroep doodgegaan aan prostaatkanker, 72% in de lycopeengroep en 80% in de controlegroep. Verder bleek dat 79% van de ratten die alles mochten eten, prostaatkanker hadden gekregen. Bij de ratten met het voedingsbeperkte dieet was dit maar 65%.
De resultaten suggereren dat het goed is om niet te veel te eten. Om het risico van prostaatkanker verder te verminderen, is het tevens beter om de hele tomaat of tomatenproducten te eten en niet alleen lycopeen te gebruiken, aldus de onderzoekers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen