Zwarte thee: gezond of niet?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Consumptie van drie of meer koppen zwarte thee per dag is goed voor het hart en bij minder dan acht koppen per dag zijn de schadelijke effecten van te veel cafeïne minimaal. Dit blijkt uit een review van artikelen over het effect van zwarte thee op de gezondheid.
Drie of meer koppen zwarte thee doen het antioxidantengehalte in het lichaam toenemen. Zwarte thee bevat namelijk het antioxidant polyfenol. Dit beschermt het lichaam tegen oxidatieve stress. Het effect van zwarte thee op het risico om kanker te krijgen blijkt wel uit experimentele studies, maar niet uit epidemiologische studies. Wel is er een licht positief effect op het verlagen van het risico van darmkanker. Ondanks dat de geteste groepen klein waren, blijkt er toch een matig positief effect van zwarte thee op het mentale concentratievermogen te zijn.
Schadelijke effecten komen vooral van het cafeïne bij een consumptie van meer dan acht koppen thee per dag. Een ander effect van cafeïne is uitdroging, maar dat gaat pas op als een kop thee meer dan 250 mg cafeïne bevat. In het algemeen had zwarte thee een positief effect op de gezondheid, vooral op hart- en vaatziekten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen