Translocatie darmbacteriën via nervus vagus

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Darmbacteriën kunnen zich direct naar het brein verplaatsen via de darm-hersen-as, zo blijkt uit een muizenexperiment. De bevinding is een verklaring voor de sterke correlatie tussen darmdysbiose en neurologische aandoeningen. 

Er werden diverse muizenexperimenten uitgevoerd. In een van de experimenten werd dysbiose van de darmbacteriën en een verhoogde darmpermeabiliteit uitgelokt door de muizen in plaats van standaardvoeding vetrijke voeding te geven. 

De verandering van voeding ging gepaard met translocatie van onschadelijke darmbacteriën naar de hersenen. Bij muizen met neurologische ziekten gebeurde dit eveneens, ook zonder verandering van voeding. De bacteriën werden aangetroffen in de nervus vagus, maar niet in het bloed of op andere systemische plekken. Bij het eenzijdig doorsnijden van de nervus vagus (unilaterale cervicale vagotomie) verminderde het aantal bacteriën in het brein aanzienlijk. Dit impliceert dat de nervus vagus een kanaal is voor translocatie. De aanwezigheid van bacteriën in de hersenen ging gepaard met activering van microglia, de immuuncellen van het brein. Dit is een marker van neuro-inflammatie. Ook ging het gepaard met eiwitaggregatie in het brein, een kenmerk van verschillende neurodegeneratieve ziekten. In tenminste één experiment was de aanwezigheid van bacteriën in het brein omkeerbaar, door een overstap van vetrijke voeding naar standaardvoeding. Dit resulteerde in een vermindering van de darmpermeabiliteit en een geleidelijke afname van detecteerbare bacteriën in de hersenen. Ook nam het aantal eiwitaggregaten in het brein af.

De resultaten suggereren dat de nervus vagus een rol speelt bij de translocatie van darmbacteriën naar het brein.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen