Ultrabewerkt slecht voor hart en bloedvaten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consumptie van sterk bewerkt voedsel zoals snacks, gebak en frisdrank is in verband gebracht met een significant hoger risico op hart- en vaataandoeningen of sterfte als gevolg hiervan.

Voor de analyse werden gegevens gebruikt van meer dan 3000 volwassenen die deelnamen aan de Framingham Offspring Cohortstudie. In dit onderzoek werden de deelnemers gedurende een lange periode gevolgd, van 1991 tot uiterlijk 2017. De proefpersonen hadden bij aanvang van het onderzoek geen hart- of vaatziekte. Er werd nagegaan hoeveel sterk bewerkte levensmiddelen ze per dag consumeerden. Dit werd gerelateerd aan het risico op een hartinfarct, angina pectoris, herseninfarct of sterfte tijdens de volgperiode.

Gemiddeld consumeerden de deelnemers 7,5 porties ultrabewerkte levensmiddelen per dag. Iedere extra portie ‘fabrieksvoedsel’ was gerelateerd aan een significant hoger risico op een hart- of vaataandoening met 5% tot 9%. De kans op overlijden ten gevolge van een dergelijke aandoening nam met 9% significant toe. Hierbij was gecorrigeerd voor beïnvloedende factoren zoals de leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, rookstatus, alcoholconsumptie en lichamelijke activiteiten.

De studie bevestigt de schadelijke effecten van bewerkte levensmiddelen die weinig tot geen voedingsstoffen bevatten, maar wel veel toevoegingen zoals smaakversterkers en conserveermiddelen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen