Uniforme Europese richtlijn ziekenhuisvoeding

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Nieuwe aanbevelingen zijn gedaan om te komen tot een nieuwe EU-richtlijn voor ziekenhuisvoeding. Nauwelijks wordt aandacht gegeven aan vitamines en mineralen. 

In ziekenhuizen in Europa worden verschillende richtlijnen gehanteerd ten aanzien van het voedingsbeleid. Om te komen tot een uniform beleid stelde de European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) een richtlijn op met 55 aanbevelingen. De richtlijn werd opgesteld door een commissie van experts uit heel Europa. Per aanbeveling werd de wetenschappelijke bewijslast alsook de consensus onder de commissieleden benoemd.

Vitamines en mineralen komen slechts zeer beperkt ter sprake. Zoals in geval van voedingsgewoonten die afwijken van de algemene voedingsadviezen, namelijk bij veganisme (calcium, ijzer, vitamine B12 en D) en in geval van glutenvrije voeding (B vitamines en ijzer). Voor vegetariërs wordt aanpassing van de ziekenhuismaaltijden aangeraden, geen suppletie. Controle van de magnesium-serumspiegel wordt slechts genoemd, indien een laag-calorie-dieet is geïndiceerd. Wanneer sprake is van een corticosteroïdentherapie worden calcium en vitamine D expliciet aanbevolen.

De richtlijn bevat verder enkele algemene aanbevelingen zoals het advies om van de patiënten iedere drie tot vijf dagen de voedselinname te controleren. Bij een onvoldoende energie- en eiwitinname wordt geadviseerd te starten met bijvoeding. Bij patiënten met risico op ondervoeding moet direct gestart worden met energierijke en eiwitrijke voeding (respectievelijk 30 kcal en 1,2 gram per kilogram lichaamsgewicht). Ook wordt aanbevolen om binnen enkele uren na een operatie vijf tot zes kleine (vloeibare) maaltijden per dag aan te bieden. De richtlijn bevat ook enkele opvallende aanbevelingen zoals het advies om koolhydraatbeperkte voeding voor diabetespatiënten te vermijden. Dit omdat het de kans op ondervoeding zou vergroten. Eenzelfde reden wordt genoemd voor veganistische voeding. Ook dit dient vermeden te worden vanwege het risico op ondervoeding. Voor personen met het prikkelbaar darmsyndroom wordt het FODMAP-dieet geadviseerd. 

Met de Europese aanbevelingen hoopt de commissie ondervoeding en bijkomende complicaties bij ziekenhuispatiënten terug te dringen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen