Verband tussen vitamine D-spiegel en cognitie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Oudere vrouwen met een lage vitamine D-spiegel hebben een verhoogd risico van een cognitieve achteruitgang of beperking.

Voor de studie werden meer dan 6000 vrouwen gedurende 4 jaar gevolgd. De vrouwen verbleven in een verzorgingshuis. Met behulp van vragenlijsten werd de cognitie bepaald. Er was sprake van een cognitieve beperking bij een score van meer dan 1,5 standaarddeviatie onder het gemiddelde. Er was sprake van cognitieve achteruitgang wanneer de score meer dan 1 standaarddeviatie van de gemiddelde scoreverandering afweek.

Vrouwen met een vitamine D-spiegel van minder dan 25 nmol/l hadden met 1,6 keer significant meer kans op een cognitieve beperking in vergelijking met vrouwen met een vitamine D-spiegel van 75 nmol/l of meer. In vergelijking met vrouwen met een vitamine D-concentratie van minimaal 75 nmol/l hadden vrouwen met een lagere concentratie met ongeveer 1,5 keer significant meer kans op achteruitgang van de cognitie. Hierbij gold dat hoe lager de vitamine D-spiegel, hoe groter het risico.

De resultaten laten zien dat een lage vitamine D-spiegel bij oudere vrouwen het risico van cognitieve achteruitgang of een beperking verhoogt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen