Omega-3 gunstig voor cognitie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consumptie van een speciaal samengesteld drankje met een hoge dosis omega 3-visvetzuren en plantenstoffen heeft gunstige effecten bij personen met milde cognitieve beperkingen.

Het drankje dat bestaat uit 2000 mg DHA en EPA, vitamines waaronder vitamine D en plantenstoffen zoals resveratrol werd getest bij twaalf personen met milde cognitieve beperkingen, dat wil zeggen een score van 19 of meer punten op de MMSE-test (geheugentest). Het drankje werd eveneens getest bij twee personen zonder geheugenproblemen en bij zeven personen met de ziekte van Alzheimer (MMSE-score <19). Het drankje werd geconsumeerd gedurende 4 tot 17 maanden.

Bij personen met een normale cognitie of met milde cognitieve beperkingen werden onder invloed van het drankje significant meer bèta-amyloïd eiwitten opgeruimd door monocyten. Dit was ook het geval bij personen met Alzheimer, maar daar was dit verschil niet significant. De concentratie van de ontstekingsremmende stof resolvin RvD1 - waarvan in laboratoriumstudies is aangetoond dat het de opruiming van bèta-amyloïd plaques stimuleert - nam bij 80% van de personen met milde geheugenproblemen toe. De gemiddelde MMSE-score verslechterde niet gedurende de suppletieperiode bij personen zonder geheugenklachten en met milde klachten.

De resultaten van de studie suggereren dat suppletie met omega 3-visvetzuren in combinatie met vitamines en plantenstoffen een gunstige invloed kan hebben op het geheugen. In vervolgstudies moet het effect verder onderzocht worden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen