Supplementen ondersteunen geheugen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het geheugen kan verbeteren door gebruik van voedingssupplementen. Ook de concentratie van omega 3-vetzuren in de rode bloedcellen blijkt van invloed op het geheugen.


Aan de studie namen personen deel die geboren waren in 1936. Op elfjarige leeftijd werd bij de proefpersonen het IQ getest en in de jaren 2000-2001 werden bij 350 personen diverse testen uitgevoerd waarbij onder andere het cognitieve vermogen, voedingsgewoonten en cardiovasculaire risicofactoren in kaart werden gebracht.

Bestel het boek De echte oorzaken van schizofrenie

Het IQ bleek niet significant te worden beïnvloed door voedingssupplementen. Wel was op een leeftijd van 64 jaar het cognitief functioneren beter bij personen die voedingssupplementen gebruikten in vergelijking met niet-gebruikers zonder correctie voor het IQ. Na correctie voor het IQ bleek de mentale informatieverwerking significant sneller bij supplementgebruikers. Gebruikers van visolie aten meer groenten en vezels en kregen daarnaast meer vitamine C binnen in vergelijking met personen die geen visoliesupplementen innamen. Ook was de omega 3-vetzuurconcentratie in de rode bloedcellen hoger bij de visoliegebruikers. Een hoge concentratie hiervan werd op latere leeftijd geassocieerd met een beter cognitief functioneren (na correctie voor het IQ). Ditzelfde gold voor een hoge ratio DHA (omega 3-vetzuur) : arachidonzuur (omega 6-vetzuur).
De resultaten laten zien dat gebruik van voedingssupplementen en visolie op latere leeftijd het cognitief functioneren ten goede komt. De bevindingen komen overeen met eerdere studies waarin werd aangetoond dat vitaminegebruik het risico van dementie kan verkleinen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen