Magnesiumthreonaat ondersteunt cognitie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met magnesium gebonden aan l-threonaat kan de cognitie positief beïnvloeden. Deze vorm van magnesium passeert gemakkelijk de bloedhersenbarrière.

De wetenschappers publiceerden hun studie in de Journal of Alzheimer’s Disease. Er namen 44 volwassenen aan de studie deel in de leeftijd van 50 tot 70 jaar. Bij de deelnemers was sprake van een verminderd cognitief functioneren en van een slaapstoornis. Ze kregen gedurende twaalf weken dagelijks 1,8 mg magnesium (als -threonaat) per kilogram lichaamsgewicht of een placebo. Na deze periode werd het effect van suppletie op het cognitief functioneren, de slaapkwaliteit en de mate van angst getest. Er werden diverse vragenlijsten gebruikt om de cognitie te evalueren op het gebied van het uitvoerend vermogen, het werkgeheugen, de concentratie en het episodisch geheugen (geheugen voor gebeurtenissen die in het verleden plaatsvonden).

Het algeheel cognitief functioneren verbeterde significant bij de proefpersonen in de suppletiegroep ten opzichte van de deelnemers in de placebogroep. Gebruik van magnesiumthreonaat kon het uitvoerend vermogen met gemiddeld 10% verbeteren tot het niveau van gezonde leeftijdgenoten. In vergelijking met de placebo had suppletie met magnesiumthreonaat geen effect op de slaapkwaliteit en de mate van angst.

Magnesiumthreonaat verhoogt de dichtheid van de synapsen in het brein. Uit een eerdere studie met knaagdieren bleek reeds dat het supplement cognitieve achteruitgang kon tegengaan. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen