Beschermende rol groente en fruit tegen dementie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Duitse wetenschappers hebben bij 193 gezonde personen tussen 45 en 102 jaar de relatie tussen inname van groente en fruit, de antioxidantenstatus en de cognitieve prestaties onderzocht. Zij vonden hierbij aanwijzingen dat een hogere consumptie van groente- en fruit mogelijk bijdraagt aan het behoud van een goede cognitieve functie bij het ouder worden. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de Journal of Alzheimer's Disease.
Het bleek namelijk dat degenen die ongeveer 400 gram groente en fruit per dag consumeerden, vergeleken met degenen die dagelijks minder dan 100 gram van deze voedingsmiddelen aten, significant hoger scoorden op verschillende cognitieve testen. Een hogere cognitieve score ging daarnaast gepaard met een hogere antioxidantenstatus en een lagere oxidatieve stress. De gevonden verbanden waren onafhankelijk van leeftijd, geslacht, BMI, opleiding, cholesterolspiegel (total, LDL, HDL), en de bloedspiegels voor triglyceriden en albumine.
De onderzoekers geven aan dat de kans later in het leven dementie te ontwikkelen mogelijk kan worden verkleind door vanaf zo jong mogelijke leeftijd gezond te eten met voldoende groente en fruit.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen