Meer depressie bij vitamine D-tekort

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een tekort aan vitamine D is een risicofactor voor het ontstaan van depressies bij ouderen.
De studie maakte deel uit van de InCHIANTI cohortstudie in Italië. In totaal namen 531 vrouwen en 423 mannen van 65 jaar en ouder deel als proefpersoon. Voor aanvang van de studie werd de concentratie 25(OH)D in het bloed bepaald. Aan het begin van de studie en na een volgperiode van 3 en 6 jaar werd met behulp van de Center for Epidemiological Studies-Depression Scale (CES-D) het aantal depressieve klachten vastgesteld. Er was sprake van een depressie bij een score van 16 of hoger.
Vrouwen met een vitamine D-concentratie lager dan 50 nmol/L hadden na 3 en 6 jaar een significant hogere score op de CES-D dan vrouwen met een hoge vitamine D-concentratie. De kans op het ontstaan van een depressie tijdens de volgperiode was twee keer zo hoog bij vrouwen met een te lage vitamine D-status in vergelijking met vrouwen met een adequate vitamine D-status. Ook mannen met een lage vitamine D-concentratie hadden na 3 en 6 jaar een hogere CES-D score in vergelijking met mannen met een adequate vitamine D-concentratie. De kans op het ontstaan van een depressie nam bij mannen met 1,6 keer toe.
De resultaten laten zien dat een lage vitamine D-concentratie bij ouderen kan leiden tot depressies. Het verband is sterker voor vrouwen dan voor mannen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen