Dementie door tekort aan vitamine C en bètacaroteen?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een lage bloedconcentratie van vitamine C en bètacaroteen verhoogt mogelijk de kans op dementie.

Bij 1500 senioren uit de omgeving van Ulm in Zuid-Duitsland in de leeftijd van 65 tot 90 jaar werden neuropsychologische testen uitgevoerd en informatie verzameld over hun leefstijl. Daarnaast werden bloedmonsters afgenomen waarin de concentratie van diverse antioxidanten werd bepaald. Bij 74 proefpersonen werd een milde cognitieve beperking vastgesteld. Deze groep werd vergeleken met een groep van 158 gezonde leeftijdgenoten.

De bloedconcentraties van vitamine C en bètacaroteen waren met respectievelijk 71% en 87% significant lager bij de dementerende personen in vergelijking met de gezonde proefpersonen. Het opleidingsniveau, alcoholgebruik, rookgedrag, BMI en gebruik van voedingssupplementen waren hier niet van invloed op. Er werd overigens geen verband gevonden voor vitamine E, lycopeen en coënzym Q10.

Er lijkt een verband te bestaan tussen de vitamine C- en bètacaroteenconcentraties en het risico van een cognitieve beperking. Longitudinale studies met een groter aantal proefpersonen moeten deze resultaten bevestigen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen