Verbeterde gezondheid met essentiële aminozuren

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met essentiële aminozuren draagt bij aan een verbetering van de gezondheid van personen met COPD die tevens aan sarcopenie lijden.
Aan de studie namen 32 personen deel met COPD. De gemiddelde leeftijd was 75 jaar. Onder hen waren 25 mannen. Ze werden willekeurig verdeeld in twee groepen. De personen in de supplementgroep kregen 4 gram essentiële aminozuren per dag. De anderen kregen een placebo. Voor aanvang van de studie, na 4 en 12 weken werd het lichaamsgewicht, de vetvrije massa, lactaatconcentratie, arteriële CO2 en O2-spanning, fysieke activiteit, cognitief functioneren en algehele gezondheid bepaald.
Suppletie met essentiële aminozuren leidde tot een verbetering van alle gemeten parameters. Na 12 weken suppletie nam het lichaamsgewicht met 6 kg significant toe, nam de vetvrije massa toe met 3,6 kg, daalde de lactaatconcentratie significant van 1,6 naar 1,3 mmol/L en nam de O2-spanning significant toe met 4,6 mmHg. Daarnaast nam de fysieke activiteit met 80% significant toe, verbeterde de cognitieve score significant van 19,1 tot 20,8 en tenslotte verbeterde de score voor de algehele gezondheid van 723 naar 69,6.
Suppletie met essentiële aminozuren gedurende een periode van 3 maanden heeft een positief effect op de voedingsstatus, het energiemetabolisme in de spier, de zuurstofspanning in het bloed, fysieke status, cognitief functioneren en de ervaren algehele gezondheidsstatus bij personen met COPD en sarcopenie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen