Verbetering endotheelfunctie met ginseng

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met Koreaanse rode ginseng leidt tot een acute verbetering van de endotheelfunctie.

Er namen zestien gezonde volwassenen aan de studie deel. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van dertig jaar, BMI van 24 kg/m2 en hun gemiddelde bloeddruk bedroeg 109/66. Op vier verschillende momenten kregen ze een supplement toegediend met ginsengwortel (3 gram), ginsenosiden-extract (uit ginseng), polysacchariden-extract (uit ginseng) of maïzena (placebo). De extracten werden toegediend in een dosis die overeen kwam met de concentraties die aanwezig waren in drie gram ginsengwortel. De endotheelfunctie werd vóór suppletie, 90 en 180 minuten na suppletie bepaald met behulp van de Flow-Mediated Dilatation (FMD). De FMD is een maat voor de endotheelafhankelijke vasodilatatie (vaatverwijding). Met behulp van ultrasound wordt de diameter van het bloedvat bepaald. Wanneer het bloedvat onder invloed van bepaalde stimuli minder snel wijder wordt is dit een teken van een verminderde functie van het bloedvat.

Suppletie met de Koreaanse ginsengwortel leidde tot een significante verbetering van de FMD. Na 180 minuten werd de maximale vasodilatatie bereikt. Suppletie met het ginsenosiden-extract liet een vergelijkbaar resultaat zien en het polysacchariden-extract had nauwelijks invloed op de FMD. Suppletie was overigens niet van invloed op de bloeddruk.

Koreaanse rode ginseng heeft een positief en direct effect op de endotheelfunctie. De onderzoekers vermoeden dat de ginsenosiden verantwoordelijk zijn voor deze werking. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen