Verboden gif in tattoos

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Tatoeages kunnen kanker veroorzaken. Reden voor het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) om duizenden chemicaliën die gebruikt worden in tattoos en permanente make-up van de markt te bannen. 

Voor tatoeages worden chemische stoffen gebruikt, meestal kleurstoffen, waarvan sommige bekend staan als kankerverwekkend. Hoewel een direct verband tussen kanker en tattoos nog onvoldoende wetenschappelijk aangetoond is, bestaat dit verband mogelijk wel. De kleurstoffen worden immers in de huid geïnjecteerd waar zij levenslang blijven. Sommige van deze stoffen migreren naar lymfeklieren en de lever alwaar ze een carcinogeen effect kunnen hebben.

Van de duizenden door de ECHA verboden chemicaliën zijn er twee van bijzonder belang. Ftalocyanine blauw (15:3) en groen 7 zijn aanwezig in 70% van de tatoeages. Beide kleurstoffen staan op de verboden lijst, iets wat de inktfabrikanten zorgen baart, omdat er geen geschikte vervangers zijn. 

Wie denkt er bekaaid vanaf te komen door de tatoeages te verwijderen, komt bedrogen uit. Bestraling met een laser kan chemicaliën in sommige inktkleuren afbreken, waardoor een reeks potentieel gevaarlijke stoffen vrijkomt. Zo absorbeert ftalocyanine blauw licht en splitst de kleurstof tot moleculen dicyanobenzeen. Dit kan verder reageren waardoor het carcinogene benzeen ontstaat. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen